Alt du trenger for å bygge ditt nettverk


Dette innlegget er hentet fra Elina Sannheim sin tidligere blogg.

Det spiller ingen rolle hvor du er i livet

I dette innlegget vil jeg dele med deg, steg for steg, hvordan du kan gå frem for å bygge meningsfulle relasjoner med likesinnede og interessante mennesker. Det kan være utfordrende og skremmende å ta kontakt med nye mennesker, men det kan være nyttig for din karriere dersom du våger. Innlegget er inspirert av et engelsk (gratis) kurs i nettverksbygging av Paul Pesek, men under finner du kræsj-versjonen oppsummert på norsk.


Din profesjonelle identitet

Til studenten

Pesek forteller om hvordan det å møte profesjonelle med mentaliteten til en student er med å på skape et større gap mellom deg og personen du ønsker å knytte kontakt med. Ikke glem at du er både en student og en ung profesjonell, dette er to identiteter som både vokser og påvirker hverandre. Fagfolk har også en gang vært i dine sko. De aller fleste ønsker å hjelpe, og de kan hjelpe deg med å tenke bedre gjennom din vei videre ─ alt du trenger å gjøre er å be om det.

Velg enkelt, jobb hardt

Det er ikke noe poeng i å prøve å få kontakt med utallige mennesker hvis du ikke har en genuin interesse i dem. Velg noen få, og tenk over hvorfor du ønsker å ha en relasjon til dem. Nettverking skal være autentisk, verdifullt og oppnåelig.

5 gode egenskaper

⭐️ Empati – Lær deg å se fra fagfolkenes perspektiv som et medmenneske.
⭐️ Nysgjerrighet – Vis at du er interessert i å lære av dem og deres erfaring.
⭐️ Takknemlighet – Vær takknemlig når folk gir deg sin tid og innsikt.
⭐️ Relevans – Fortell hvorfor deres kunnskap er relevant og nyttig for deg.
⭐️ Respekt – Behandle andre slik du selv ønsker å bli behandlet.

Finn de rette menneskene

Et nettverk består av alle som kan være i stand til å støtte deg, eller som du kan være i stand til å støtte.

Tradisjonelt sett har vi tenkt at nettverkene våre består av familie, venner, bekjente gjennom utdanning og organisasjoner som holder seg innenfor en viss distanse- og kunnskapsbarriere. Men med verktøy som LinkedIn forsvinner disse barrierene, og potensialet for å utvikle nettverkene våre er større enn noen gang.

Hvordan søke etter folk på Linkedin

Dersom du allerede vet hvilken bedrift du ønsker å jobbe for, kan det være nyttig å få kontakt med mennesker som jobber der eller som tidligere har vært ansatt. På bildet under har jeg søkt etter folk som jobber hos reMarkable, som også har studert på samme høyskole som meg:

Skjermbilde

Fortsatt usikker?

Da kan du bruke de andre filtrene på LinkedIn, søke deg frem basert på egne interesser og styrker, og gjette deg litt frem derfra. Husk at profesjonelle kan være på veldig forskjellige steder i livet. Dersom du er en student, kan yngre profesjonelle kan ha et bedre perspektiv på situasjonen du står i da de nylig har vært gjennom samme reise selv. Eldre profesjonelle kan derimot ha en bredere forståelse for bransjen, og kan ha nyttig innsikt i hvilke ferdigheter du trenger for å klare deg i den.

Photo by Kelli McClintock on Unsplash

Skriv gode meldinger

Hvis du husker de fem gode egenskapene nevnt over, manifisterer de seg gjennom tekst som hvemhvorfor og hva. Her er et eksempel:

Hei [fornavn], jeg er halvveis i min bachelor innen [linje] på [høyskole]. Jeg er interessert i å lære mer om [felt] og jeg så at du jobber for [bedrift]. Hvis du har 20 minutter til råde, vil jeg gjerne høre mer om din erfaring hos [bedrift], og eventuelle råd du har til meg som student som begynner å utforske [felt]. 

Takk for tiden din! ─ [Ditt navn].

Når man først introduserer seg til noen vil man unngå enkle feil. Derfor, ta deg tid til å dobbeltsjekke:

– Skrev du navnet riktig?
– Skrev du riktig bedrift og/eller felt?
– Har du dobbeltsjekket skrivefeil?
– Hvem, hvorfor og hva.

Koordiner en samtale

Se for deg at du sendte meldingen over, og mottaker responderer med at de gjerne svarer på noen spørsmål. Siden det er du som tar kontakt, er det viktig å ta initiativ og anta at du er den som setter opp avtalen og ringer dem. Det er greit å sette grenser, men det er viktig å være fleksibel da du er den som spør om deres tid. Her er et eksempel på hvordan det kan se ut:

Hei [ditt navn], jeg vil gjerne prate med deg. Passer onsdag neste uke?

Hei [fornavn],
Takk for svar. Neste onsdag passer bra for meg. Funker 16:00 [evt. tidssone] for deg? Sender deg gjerne en invitasjon hvis den tiden funker. Jeg er også fleksibel mellom 14:00-19:00. Foretrekker du video eller telefon? Jeg kan inkludere en videolink eller ringe deg på det nummeret som passer best. Takk igjen! ─ [ditt navn]

Vær effektiv, bekreft telefonnummer, bruk mottakerens tidssone om nødvendig, bruk fornavn og vær fleksibel. Lær deg å sette opp invitasjoner i kalendere, og husk å sette inn relevant informasjon som ditt fulle navn, klokkeslett, adresse eller zoom-lenke, og dobbeltsjekk at alt stemmer. Dette viser at du er initiativrik og minner dem på hvem du er.

Naviger en samtale

Dagen for møtet har kommet, og det er kanskje en stund siden dere vekslet meldinger sist. Noen minutter før møtet, send dem gjerne en melding hvor du påminner dem om hvem du er, og dobbeltsjekk at det passer for dem å snakke akkurat nå. Deretter, takk dem for tiden deres, og spør dem hvordan de har det.

Innledende

Hei [fornavn], dette er [ditt fulle navn], jeg er studenten med noen spørsmål om [felt] som tok kontakt med deg forrige uke. Passer det for deg å prate nå?

Hei [ditt navn], ja det passer å prate nå. 

Så bra. Takk for at du tok deg tid til meg. Hvordan går det med deg?

Introduksjon til spørsmål

Dersom samtalen ikke føles helt naturlig ut enda, kan dette være en god icebreaker for å løsne opp i samtalen:

Ville det vært nyttig om jeg begynte å dele litt om meg og min bakgrunn?

Her kan du fortelle kort om hvem du er, hva dine interesser og ferdigheter er, hvordan din profesjonelle reise har utviklet seg og hvor du står i dag, og hva du håper å få ut av samtalen.

Eller

Jeg vil gjerne starte med å høre mer om hvordan du endte opp hos [bedrift]!

Still gode spørsmål

Her er noen eksempler på spørsmål du kan stille, for å komme i gang:

Avslutt møtet

Følg med på klokka og respekter tiden dere har satt. Dersom du har noen flere spørsmål, kan du gjøre det sånn:

[Fornavn], jeg ser at vi nærmer oss [planlagt sluttid] og vil respektere tiden din. Har du tid til ett eller to spørsmål til?

Eller så kan du avslutte samtalen slik:

Vel, det er alle spørsmålene jeg hadde. [Fornavn], tusen takk for at du tok deg tid til å snakke med meg, det har vært veldig nyttig for meg. Hvis du har lyst, vil jeg gjerne holde kontakt og fortelle deg hvordan karrieren min utvikler seg fremover. 

Photo by Nasik Lababan on Unsplash

Styrke relasjoner

Etter at samtalen er over, kan det være en god idé å sende dem en ekstra takk over melding eller mail igjen. Fortell gjerne hvilken effekt samtalen hadde på deg. Dette er med på å styrke relasjonen, og å få personen til å føle seg hjelpsom. 

Takk for at du tok deg tid til å prate med meg i dag [Fornavn]. Jeg likte virkelig å høre om dine opplevelser og å høre om din første avtale. [Bedriften] høres ut som et fantastisk sted å jobbe hos, og jeg ser frem til å søke der. Jeg kommer definitivt til å holde kontakt mens prosessen fortsetter, også håper jeg du fortsatt har en fin uke! ─ [Ditt navn]

Ikke glem å opprettholde kontakten videre dersom de ønsker det, og still dem gjerne flere spørsmål igjen senere.

,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *