Hvordan kildehenvise riktig – hver gang


Det å kildehenvise korrekt er svært viktig, ikke bare på eksamen, men også i bloggsammenheng. Det kan for noen virke litt trøblete – men i dette innlegget får du en nøyaktig og enkel gjennomgang, slik at du aldri trenger å være usikker på om du gjør feil.

Bilde lånt av Green ChameleonUnsplash

Kildehenvisning 101

Aller først, noen raske tips! Høyskolen Kristiania følger (med unntak av School of Health Sciences) referansestilen Chicago forfatter – år. Chicagomanualen er tilgjengelig i flere format via høyskolens nettside, og vi anbefaler guiden på Søk og Skriv. Der vil du i de aller fleste tilfeller finne riktig måte å kildehenvise på, men hvis du fremdeles ikke finner det du leter etter – eller synes det er for mye informasjon – kan du både se på denne enkle utgaven, eller den engelske versjonen.

Anbefaler deg sterkt å bokmerke «Søk og Skriv»-varianten, slik at den alltid er lett tilgjengelig i nettleseren din.

Kildehenvisning i eksamensbesvarelse

Følgelig gjelder Chicago-manualen når man skal kildehenvise i eksamensbesvarelser på Høyskolen Kristiania. Dette gjelder uansett oppgave, så fremt det er en hjemmeeksamen. Her er noen nøkkelregler:

  • Når du skal henvise til bok med én forfatter, er det vanlig å gjøre dette slik:
Skjermbilde: Chicago-manualen på Søk og Skriv
  • Dersom du bruker direkte sitat fra en kilde, er du nødt til å fremheve dette med anførselstegn + parentes med forfatter, årstall og sidetall etter sitatet. Husk også at hele kilden skal føres inn i referanselisten. Hvis sitatet er på mer enn tre linjer, bruker du innrykk i stedet for anførselstegn.
  • Når det gjelder å henvise til forelesningsnotater, bør man helst forsøke å finne teori fra pensumlitteraturen. Dette er fordi stoffet fra forelesning i stor grad er knyttet til pensum. Dersom en foreleser har gitt en definisjon på et begrep, bør du forklare begrepet ut ifra pensum, og ikke sitere foreleser. Med andre ord: primærkilder fremfor sekundærkilder, om mulig.
  • Du trenger ikke kildehenvise når det er snakk om allmenn kunnskap, som for eksempel «Oslo er hovedstaden i Norge», eller «2. verdenskrig endte i 1945». Det er imidlertid ikke alltid så lett å vite hva som er «allment» og ikke. En huskeregel kan derfor være å tenke over at det er bestemoren din som skal lese teksten. Hvis du er usikker – kildehenvis. Alltid. Mer om når du ikke behøver å kildehenvise her.

Kildehenvisning i blogginnlegg

Ettersom blogginnlegg blir publisert offentlig, og særlig med tanke på at flere av dere publiserer disse på LinkedIn og/eller Twitter, er det viktig å være nøye med kilder også ved blogging. Det er dessverre ikke slik at en får poeng for tanker fra eget hode i en fagblogg, men her gjelder det heller å vise at man evner å benytte nyansert fagstoff samtidig som man klarer å inkludere egen refleksjon. Det betyr ikke at hele innlegget skal være en oppramsing av kilde eller kilde, men det handler om å ikke ta æren for stoff som rett og slett ikke er ditt eget.

Til forskjell fra å kildehenvise i eksamensbesvarelser, finnes det ingen endelig fasit på hvilken stil du må følge her. Det vil ikke være like naturlig å følge Chicagomanualen slavisk i et blogginnlegg, som når du skriver eksamen – men det betyr ikke at du slipper unna likevel. Som hovedregel kilder du like ofte som når du skriver akademisk, men i et blogginnlegg kan du bytte ut internettkilder med hyperlink når du refererer i teksten. Når du refererer i løpende tekst gir du leseren mulighet til å klikke seg direkte inn på linken, i tillegg til at det visuelt ser bedre ut. Husk bare at du alltid har en oppsummerende referanseliste i bunnen av innlegget.

Bilde lånt av Kaitlyn BakerUnsplash

Hvordan henviser jeg med hyperlink?

Å henvise med hyperlink vil si at du implementerer lenken til kilden inn i setningen du skriver. Her er et eksempel på hyperlink-henvisning fra dette blogginnlegget:

Skjermbilde: Fagblogg, Stine Sauro Hellsten

Ved å henvise på denne måten i løpende tekst, blir teksten mer ryddig enn hvis den hadde vært full av parentes-kilder, som i Chicagostilen. Du står likevel fritt til å velge hvilken metode du vil i blogginnleggene, men dette er en personlig anbefaling. I eksempelet overfor er URL-en for kilden som er brukt, kopiert og limt inn direkte i setningen. Prosessen er like enkel som den er rask å utføre:

  • Skriv setningen
  • Kopier URL-en for kilden du vil vise til
  • Marker den delen av setningen du anser som mest relevant for kilden du har brukt
  • For Mac trykker du «cmd» + «K», og deretter «cmd» + «V». Dersom du har Windows bytter du bare ut «cmd» med «ctrl».

Alternativt kan du gjøre det manuelt, ved å markede delen av setningen, klikke på hyperlink-ikonet, og lime inn kilden (og huk av for «åpne i ny fane»).

Ikonet for hyperlink er alltid synlig på denne måten når du skriver blogginnlegg i WordPress.

Sist, men ikke minst: du må også inkludere alle kildene du har referert til i blogginnlegget med hyperlink, i kildelisten på bunnen av innlegget ditt. Det viktigste er å inkludere alle kildene, men et alternativ er også å skrive hvor kilden fører hen;

Skjermbilde: Fagblogg, Stine Sauro Hellsten

Bildebruk i blogginnlegg

Særlig når man skriver blogginnlegg er det vanlig å legge til bilder for illustrasjon. Her gjelder Åndsverksloven – lov om opphavsrett. Det kan være komplisert, men du kan gjøre det enkelt for deg selv:

  • Bruk bare bilder som tydelig er markert for gjenbruk. Det finnes mange ulike nettsider med bilder som er gratis å bruke, som for eksempel Unsplash, Pixabay eller Pexels.
  • Krediter alltid fotograf/ eier av bildet. For ryddighetens skyld er det fint å gjøre dette i feltet som dukker opp når man har lagt inn bildet. Hvis du ser på bildene i dette innlegget som er hentet fra Unsplash, er det markert tydelig hvem fotografen er, og hvor bildet er hentet fra.
  • Unngå sekundærkilder når du henter bilder. Hvis du finner et fint bilde på en eller annen side, som for eksempel VG, betyr det ikke at du kan bruke det. Med mindre du faktisk spør om tillatelse.

Ta gjerne en titt på innlegget til Thea Eide, som har skrevet både innholdsrikt og informativt om nettopp bildebruk i blogginnlegg!

Bilde lånt av Thought CatalogUnsplash

Håper dette innlegget ga en bedre indikator på hvordan dere kan kildehenvise riktig! Bruk guiden på Søk og Skriv aktivt, vær kildekritisk, og referer heller én gang for mye enn én gang for lite. Hvis du står fast eller er i tvil, ta kontakt med biblioteket – de er mestre på dette.

– Skrevet av studentassistentene fra 2021: Stine og Nina

Kilder brukt i dette innlegget (😎)


3 kommentarer til “Hvordan kildehenvise riktig – hver gang”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *